Verdeling gemeenschap

Familierecht

Verdeling gemeenschap

Bij een echtscheiding dient de gemeenschap verdeeld te worden of dienen de huwelijkse voorwaarden afgewikkeld te worden.

huwelijksproblemen

De algehele gemeenschap van goederen van vóór 2018 bestaat uit alle goederen van beide partners die op het moment van huwelijkssluiting aanwezig zijn en de goederen die na huwelijkssluiting worden verkregen. Wanneer je geen huwelijkse voorwaarden bent overeengekomen, behoort het volledige vermogen van beide partners in beginsel tot de gemeenschap. Uitzondering hierop kan bijvoorbeeld een schenking zijn die een van de partners met uitzondering van de ander heeft ontvangen.

Sinds 2018 geldt automatisch een beperkte gemeenschap van goederen. Hieronder vallen slechts de bezittingen en schulden die vóór het huwelijk of geregistreerd partnerschap van u en uw partner samen waren en de bezittingen en schulden die u tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap verkrijgt.

De gemeenschap eindigt door indiening van een verzoekschrift bij de rechtbank en de inschrijving van dit verzoekschrift in het huwelijksgoederenregister. Al het vermogen dat op het moment van indiening van het verzoekschrift – de peildatum – tot de gemeenschap behoort, moet bij helfte worden verdeeld. Of u in algehele gemeenschap of beperkte gemeenschap bent gehuwd, is dus bepalend voor welke bezittingen en schulden u dient te verdelen. Hieronder vallen meestal onder andere de echtelijke woning, inboedel, auto’s en banktegoeden, maar ook pensioenaanspraken en schulden.

Bij een echtscheiding kan de verdeling van de gemeenschap op problemen stuiten. Wanneer u gaat scheiden dient u samen met uw partner afspraken te maken over de verdeling van de gemeenschap. Hierbij kijkt u niet alleen naar wie welke goederen toebedeeld krijgt, maar ook naar het vergoedingsrecht van de andere partner bij een overbedeling van een van u. U kunt samen of met behulp van een mediator afspraken maken omtrent de verdeling of u kunt een advocaat een verzoek tot verdeling bij de rechtbank laten indienen.

Onze mediators begeleiden u graag bij de scheiding en de verdeling van de gemeenschap. Zij streven ernaar om samen met u tot een gezamenlijke oplossing te komen. TEN Advocaten kan u tevens begeleiden en (procedurele) ondersteuning bieden bij het opstellen en indienen van een verzoek tot echtscheiding en de verdeling van de gemeenschap of helpen bij het opstellen van een convenant waarin uw gezamenlijke afspraken worden vastgelegd.

Stel uw vraag

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.