Vastgoedrecht ruimtelijke ordening

Vastgoed­recht

Ruimtelijke ordening

Juridische geschillen waar de (semi)overheid bij betrokken is, vragen om hun eigen aanpak.

Vastgoedrecht

Wat betekent het voor uw bedrijf als uw uitbreidingsmogelijkheden worden beperkt in een nieuw plan? Moet u zomaar dulden dat een concurrent zich in uw verzorgingsgebied vestigt? Wanneer hebt u recht op schadevergoeding als de gemeente wéér de straat laat openbreken?

De overheid stelt plannen op om de beperkte ruimte die Nederland kent te verdelen. Hierin worden gebieden aangewezen voor bepaalde bestemmingen, zoals wonen of groen. In het ruimtelijk beleid richt de overheid zich op de nationale belangen, zoals de versterking van de economie, de verbetering van de bodem-, lucht- en waterkwaliteit en het behoud van cultuur en natuur. De overheid heeft een deel van haar taken gedelegeerd aan de lagere overheden. De provincies voeren het landschapsbeleid uit en moeten ervoor zorgen dat er voldoende groen is in en rondom de steden. De gemeenten zijn verantwoordelijk voor bijvoorbeeld woningbouw. Dit doen gemeenten voornamelijk met bestemmingsplannen. Hierin geven ze aan wat wel en niet mag binnen een bepaalde bestemming. In de bestemmingsplannen is dus geregeld of u voor een bepaalde activiteit een vergunning nodig heeft of niet en wanneer iemand bijvoorbeeld planschade in kan dienen.

De advocaten van TEN kunnen u hierover adviseren en kunnen voor u procederen bij onder meer geschillen over bestemmingsplannen, vergunningen en bij planschade.

Stel uw vraag

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.