geen inkomen door corona wel alimentatie betalen

Geen inkomen door corona, wél alimentatie?

Personen- en familierecht

Geen inkomen door corona, wél alimentatie?

Ondanks de corona alimentatie betalen? Veel particulieren zitten in deze tijden met vragen over onder meer alimentatie en omgangsregelingen. Want minder werk betekent soms ook minder inkomen. Dat kan leiden tot moeilijkheden om alimentatie te betalen. In dit artikel leg ik uit wat u kunt doen.

Wat te doen als het inkomen minder wordt als gevolg van allerlei maatregelen in het kader van corona, terwijl er een verplichting is om kinder- en/of partneralimentatie te betalen?

De draagkracht van de alimentatieplichtige is onder meer van belang bij de bepaling van de hoogte van het bedrag. Als uw draagkracht vermindert omdat uw inkomen daalt, kan het zijn dat u niet langer in staat bent de op het hogere inkomen en draagkracht gebaseerde bedrag te betalen. Dit is ook te lezen in het artikel “Hoeveel alimentatie moet ik voor de kinderen en/of mijn ex-partner betalen?”

Wanneer deze situatie zich voordoet, kunt u dit (laten) wijzigen. Reden dus om met uw ex-partner in gesprek te gaan over aanpassing van de bedragen. Mocht u er niet samen uitkomen, dan kan een verzoek worden ingediend bij de rechtbank om de alimentatie aan te passen. In spoedeisende gevallen kan een beroep worden gedaan op de voorzieningenrechter. Dan wordt de procedure sneller gevoerd en weet u sneller waar u aan toe bent. Desgewenst kan ik u hierbij helpen.

Alimentatiecheck

Wij bieden voor iedereen die vragen heeft over de alimentatie, die hij/zij moet betalen, een alimentatiecheck aan. Voor een vast bedrag bekijken wij welke wijzigingen de afgelopen periode in uw situatie zijn opgetreden en zetten we alle gegevens in een alimentatieberekening, zodat duidelijk wordt of er inderdaad voldoende reden is om te komen tot wijziging van eerder vastgestelde bedragen aan alimentatie. Meer informatie over de alimentatiecheck leest u hier.

Wat betekent het sluiten van de gerechten voor uw zaak?

Ter bestrijding van het coronavirus zijn de gerechten met ingang van dinsdag 17 maart tot en met 6 april 2020 gesloten. Dat betekent dat geplande zittingen worden uitgesteld. Urgente zaken gaan wel door. Dit zijn zaken waarin een rechterlijke beslissing niet uit kan blijven, omdat dit gevolgen heeft voor de rechten van verdachten en rechtszoekenden. De rechtspraak geeft op haar website aan welke zaken als urgent worden beschouwd. Bepaalde familiezaken zijn als urgent aangemerkt. Alimentatiezaken zullen naar verwachting pas na 6 april op zitting komen.

Mediation is nu de snelste weg

Dit betekent dat u  meer dan ooit tevoren bent aangewezen op overleg met elkaar. Het is in ieders belang om het samen goed te regelen, zodat beide partijen overeind kunnen blijven. Mediation is nu dé manier om geschillen snel en goed met elkaar op te lossen.

In geval u via mediation een geschil wenst op te lossen, staan wij graag voor u klaar. Wij houden ons aan de voorschriften van het RIVM. Wij schudden u dus niet de hand en zorgen dat er in een grote spreekkamer met voldoende fysieke afstand een goed gesprek kan plaatsvinden. Wanneer u last heeft van verkoudheidsklachten, hoesten en/of koorts, bieden wij de mogelijkheid om via een vorm van videobellen met elkaar onder leiding van onze ervaren mediators in gesprek te gaan.

Omgangsregelingen en het coronavirus

Ook omgangsregelingen kunnen onder druk komen te staan door het coronavirus.

Ik werd onlangs gebeld door een vader die woonachtig is in ’s-Hertogenbosch en zijn ex-vrouw woont in Utrecht. Samen hebben zij drie kinderen die bij de moeder wonen en in de weekenden regelmatig naar hun vader in ’s-Hertogenbosch gaan. Hij vertelde mij dat moeder de kinderen in het weekend niet meer bij hem wilde laten komen, omdat zij meent dat de kinderen in Noord-Brabants een te groot risico op besmetting lopen. Zelf is hij helemaal niet ziek en van mening dat de kinderen gewoon bij hem thuis kunnen verblijven in de weekenden. Hij maakte zich op zijn beurt zorgen over het verblijf van de kinderen bij moeder, omdat zij als verpleegkundige in het ziekenhuis werkt op een afdeling met coronapatiënten.

Ook dit is natuurlijk bij uitstek een situatie waarin mediation een oplossing kan bieden. Vaak kan al met één gesprek duidelijk worden waar gezamenlijke belangen liggen (wat is het beste voor de kinderen?). Zo kan – soms met enige creativiteit – een goed compromis worden gevonden.

Babyboom of echtscheidingsgolf door corona

Er wordt veel gespeculeerd wat voor effect van de maatregelen die de overheid heeft genomen op het aantal echtscheidingen en op een mogelijke babyboom over negen maanden.

Door het advies om thuis te werken en de sluiting van scholen en kinderopvang, zitten veel gezinnen veel meer dan anders op elkaars lip. Via sociale media en op mijn persoonlijke Whatsapp verschijnen veel berichten die suggereren dat deze situatie een behoorlijke wissel op alle betrokkenen trekt.  Mijn advies: laat het nooit escaleren. Ga bij problemen tijdig met elkaar in gesprek, ook als een echtscheiding in uw ogen onafwendbaar is. Wij staan voor u klaar om u daarbij te helpen en u daarover te adviseren, zodat u zoveel mogelijk schade kunt voorkomen. Een goede advocaat en mediator kan u helpen om ervoor te zorgen dat een vechtscheiding wordt voorkomen. Immers na het overwinnen van het coronavirus wilt u vast geen nieuwe strijd met een andere vijand aangaan!

Voor vragen over alimentatie en corona en overige vragen in het kader van het personen- en familierecht en het erfrecht kunt u bij ons terecht. Een telefoontje kost niets en een gratis kennismaking is mogelijk.

Voor nu wens ik u allen veel gezondheid toe!

Geschreven door

Inge Mooren – van Weereld

advocaat & mediator
familierecht, erfrecht, mediation

inge mooren