Ondertoezichtstelling

Familierecht

Ondertoezichtstelling

Als de ontwikkeling van uw kind in gevaar is kan de Raad voor de Kinderbescherming de kinderrechter vragen om uw kind onder toezicht te stellen.

huwelijksproblemen

Alvorens een ondertoezichtstelling (ots) wordt uitgesproken, zal er altijd eerst gekeken worden of met een lichtere vorm van hulpverlening kan worden volstaan. Wanneer u het niet eens bent met het verzoek tot ots van uw kind, kunt u met behulp van een advocaat tegenover de rechter verweer voeren. De rechter zal altijd een zitting plannen waarin alle betrokkenen om hun mening worden gevraagd. Is uw kind 12 jaar of ouder, dan zal de rechter uw kind zelf ook om zijn of haar mening vragen. In sommige gevallen zal de rechter dit ook aan uw kind jonger dan 12 jaar vragen.

Wanneer de rechter besluit de ots uit te spreken, zal deze een gezinsvoogd vanuit een Gecertificeerde Instelling aanwijzen. Deze kan u ondersteunen bij de opvoeding van uw kind en helpen bij het oplossen van de problemen binnen uw gezin. Het doel van de ots is dat u na een tijdje zelf weer de gehele opvoedingsverantwoordelijkheid kunt dragen. U behoudt daarom zelf het gezag over uw kind, wat betekent dat u zelf verantwoordelijk blijft voor de verzorging en opvoeding. De gezinsvoogd zal u hier slechts bij ondersteunen. De rechter kan de ots voor maximaal 12 maanden uitspreken. Zolang uw kind minderjarig is, kan de ots steeds met maximaal één jaar worden verlengd, net zolang tot u zelf de verantwoordelijkheid weer kunt dragen.

De advocaten van TEN verlenen bijstand tijdens een procedure rondom de ots van uw minderjarige kind(eren). Wij begeleiden alle gerechtelijke procedures die hiermee te maken hebben.

Stel uw vraag

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.