hoe vertel ik het de kinderen

Hoe vertel ik het de kinderen?

Personen- en familierecht

Hoe vertel ik het de kinderen?

Het paraplugesprek

Vaak worden in het kader van een echtscheiding, dezelfde of vergelijkbare vragen gesteld. In deze reeks artikelen “De meest gestelde vragen in het kader van een echtscheiding” zullen de familierecht advocaten van TEN een aantal van deze vragen beantwoorden.

Vraag:

Hoe vertel ik het de kinderen?

Antwoord:

Wanneer u hebt besloten te gaan scheiden moet er veel geregeld worden. Praktische én juridische zaken. Maar wat veel mensen (ouders) in het bijzonder bezighoudt is de vraag: hoe vertel ik het de kinderen. Om dat goed aan te pakken is er het zogeheten paraplugesprek; een zorgvuldig gepland en goed voorbereid gesprek waarin u als ouders uw kinderen vertelt dat u uit elkaar gaat. Beide ouders zijn bij dit gesprek aanwezig. Voor veel ouders is dat een moeilijk moment. Maar het belang van de kinderen staat voorop in dit gesprek. Voor hen is het belangrijk dat zij tijdig weten wat er gaat gebeuren.

Als partners hebt u waarschijnlijk al heel lang nagedacht over het verbreken van de relatie, en uiteindelijk de beslissing genomen. Soms hebben de kinderen door dat er iets aan de hand is, bijvoorbeeld doordat er veel ruzie wordt gemaakt en de sfeer in huis minder prettig is. Maar het kan ook zijn dat kinderen niets in de gaten hebben gehad en dan kan de scheidingsmelding hun flink rauw op het dak vallen. Daarom is het raadzaam om het paraplugesprek goed voor te bereiden: ‘Hoe vertel ik het de kinderen?’ Zorg dat u het er samen over eens bent wat u precies gaat vertellen. Houd daarbij het belang van de kinderen goed voor ogen, ook als dat anders is dan uw belang.

Wat is een goed moment?

Als de beslissing om te scheiden is genomen kunt u de kinderen het beste zo snel mogelijk informeren, ook als een van de ouders eigenlijk helemaal niet wil scheiden. Kinderen hebben immers ook tijd nodig om aan de nieuwe situatie te wennen. En ze hebben behoefte aan zekerheid over de gewijzigde toekomst. Dat geldt ook voor de datum waarop een van de ouders vertrekt. Breng de kinderen dan een paar weken van tevoren op de hoogte. Wacht niet te lang. Daarmee voorkomt u dat kinderen hun eigen verklaringen gaan bedenken. Voer het gesprek op een moment dat u zeker weet dat u niet gestoord wordt. En kies voor een moment midden op de dag, niet vlak voor de kinderen naar school moeten en ook niet vlak voor ze gaan slapen.

Do’s & Don’t’s

Veel kinderen hebben de hoop dat hun ouders toch nog bij elkaar komen. Hoe hard het ook klinkt, ben duidelijk en geef aan dat het niet meer goed komt, dat de scheiding definitief is. Geef aan dat je niet meer verliefd bent, meer hoeven ze niet te weten. De leeftijd van de kinderen is niet belangrijk, dit snapt ieder kind. Behandel de andere ouder altijd met respect, maak geen ruzie en vertel dat jullie samen ouders blijven. Geef aan dat het niet de schuld van het kind is en dat het kind nooit hoeft te kiezen tussen de ouders. Laat de emoties van het kind er zijn, hij/zij moet het op zijn/haar eigen manier verwerken en dat mag. Probeer daarin een weg te vinden en geef nooit de andere ouder de schuld van de scheiding.

Praten met anderen

De scheidingsmelding aan het kind moeten de ouders zelf doen; de kinderen mogen niet van iemand anders dan van de ouders zelf te horen krijgen dat de ouders gaan scheiden. Wel kunnen kinderen, als ze daar behoefte aan hebben, natuurlijk met anderen praten over de scheiding, bijvoorbeeld met een vriend(in), een vertrouwenspersoon op school, een kindercoach of een psycholoog. Ook advocaten/mediators voeren wel eens gesprekken met de kinderen over de scheiding van hun ouders. Kinderen kunnen dan hun verhaal kwijt en op een laagdrempelige manier aangeven wat zij prettig zouden vinden in de omgang met hun ouders als die niet meer bij elkaar in een huis wonen. Vanaf de leeftijd van 12 jaar hebben kinderen ook het wettelijk recht om door de rechter te worden gehoord.

Ouderschapsplan

Ook als u uit elkaar gaat blijft u altijd samen de ouders van uw kinderen. Zijn uw kinderen jonger dan 18 jaar, dan moet u samen een ouderschapsplan maken. Hierin staan afspraken over de verzorging en opvoeding van de kinderen. De belangrijkste zaken die afgesproken moeten worden zijn bij welke ouder de kinderen worden ingeschreven, hoe de zorgregeling met de andere ouder eruitziet en wat er tussen de ouders is vastgelegd aangaande de kosten van de kinderen.
Hebt u hulp nodig bij het opstellen van een ouderschapsplan of vragen naar aanleiding van bovenstaande informatie, neemt u dan gerust contact op.

Heeft u ook een vraag en wilt u die graag terugzien in de volgende ‘De meest gestelde vragen in het kader van de echtscheiding’, laat het ons dan weten!

Geschreven door

Linda van Putten – van den Heuvel

advocaat 
familierecht

linda van putten van den heuvel