adoptie nog van deze tijd

Heeft u als opa en oma recht op een omgangsregeling met uw kleinkind na een scheiding?

Personen- en familierecht

Heeft u als opa en oma recht op een omgangsregeling met uw kleinkind na een scheiding?

Vaak wordt gezegd dat bij een scheiding niet alleen een man en een vrouw scheiden, maar de hele familie. Dat is natuurlijk ook zo, want als twee personen uit elkaar gaan, worden ook de contacten met de andere familieleden verbroken of in elk geval anders vormgegeven. Een scheiding is dus niet alleen een ingrijpende aangelegenheid voor de twee ex-partners en natuurlijk de kinderen, maar ook vaak voor de verdere familie en zeker de betrokken opa’s en oma’s.
Vraag:

Heeft u als opa en oma recht op een omgangsregeling met uw kleinkind na een scheiding?

Antwoord:

Zeker en met de komst van de Wet drempelverlaging omgang grootouders, wordt het grootouders juridisch nu makkelijker gemaakt om een omgangsregeling te kunnen vragen met de kleinkind(eren), als het contact buiten hun wens om is verbroken. In dit artikel licht ik graag het een en het ander toe.

Contact tussen opa en oma en kinderen na scheiding bijna altijd anders

Naar het effect van een scheiding op het contact tussen opa’s en oma’s en de kleinkinderen is inmiddels onderzoek gedaan. Uit dit onderzoek blijkt dat voor meer dan de helft van de opa’s en oma’s geldt dat het contact met de kleinkinderen na de scheiding verandert.

Dat is ook niet zo gek. Door de ouders worden namelijk in het ouderschapsplan de vakanties, feestdagen en verjaardagen van de kinderen verdeeld. Dit heeft als gevolg dat de kinderen bijvoorbeeld niet op een bepaalde feestdag aanwezig zijn bij de familie, omdat ze dan simpelweg bij de andere ouder en dus de andere familie aanwezig zijn. In sommige gevallen is het zelfs zo dat opa en oma de kinderen bijna niet meer kunnen of mogen zien.

Opa en oma brengen vaak rust en stabiliteit

Een scheiding is een heftige gebeurtenis voor de kinderen. Kinderen voelen zich in deze periode erg onzeker en hebben vaak enorme behoefte aan een stabiele factor. Dit is vaak de school en de vriendjes en vriendinnetjes, maar dit kunnen zeker ook de opa’s en oma’s zijn. Met name in het geval dat opa en oma al een uitgebreide rol in het leven van de kinderen vervullen. Het kind weghouden bij familie draagt daarom zeker niet bij aan het welzijn van het kind. Daarbij is het natuurlijk niet alleen erg verdrietig voor de kleinkinderen maar ook voor opa of oma. Gelukkig biedt de Wet drempelverlaging omgang grootouders de opa’s en oma’s meer kans op een omgangsregeling met kleinkind. Hieronder leg ik u graag meer uit over deze wet en de kans op een omgangsregeling grootouders.

Omgangsregeling grootouders/kleinkind, wat kunt u doen?

Als het contact tussen opa en oma en de kleinkinderen wordt tegengehouden of ernstig wordt verminderd, was er altijd al de mogelijkheid voor opa en oma om de rechtbank te vragen om een omgangsregeling vast te leggen. Men moet dan wel kunnen aantonen dat opa en oma in nauwe persoonlijke betrekking tot het kleinkind staan. Omdat er voor de scheiding al regelmatig contact was tussen opa en oma en de kleinkinderen, hiervan is sprake als er bijvoorbeeld een keer in de week op de kleinkinderen werd opgepast. Maar het krijgen van zo’n omgangsregeling was nog niet eerder zo makkelijk.

Wet drempelverlaging omgang grootouders

Die mogelijkheden worden daarom nu verruimd met de Wet drempelverlaging omgang grootouders. Dat betekent dat het makkelijker wordt voor grootouders om aan de rechter te verzoeken om te komen tot een omgangsregeling. Wel is het natuurlijk zo dat in alle gevallen de rechtbank zal toetsen of het in het belang van het kind moet worden geacht om een dergelijke omgangsregeling vast te leggen. Echter, het is fijn om te zien en te constateren dat de wetgever hier nu de mogelijkheden in vergroot en het belang van de rol die grootouders in het leven van een kind invullen ziet.

Heeft u vragen over de omgangsregeling met uw kleinkind(eren)?

Mocht u nog vragen hebben naar aanleiding van dit artikel of staat u zelf op het punt om als grootouder afspraken te maken over de omgang met uw kleinkinderen na scheiding? Schroom dan niet om contact met mij op te nemen. Ik help u graag!

De meest gestelde vragen in het kader van een echtscheiding

Vaak worden in het kader van een echtscheiding, dezelfde of vergelijkbare vragen gesteld. In de reeks artikelen “De meest gestelde vragen in het kader van een echtscheiding” beantwoorden de familierecht advocaten van TEN een aantal van deze vragen.

Heeft u ook een vraag en wilt u die graag terugzien in de volgende ‘De meest gestelde vragen in het kader van de echtscheiding’, laat het ons dan weten!

Geschreven door

Anouk van Eijkeren

advocaat & mediator
familierecht, mediation

anouck